Bitkisel Sabun Cesitleri Ve Kullanim Alanlari



Lavanta Sabunu: Hassas ve yağlı ciltler için önerilir. Akneleri , vücuttaki kötü kokuları ve saçtaki sirkeleri giderir. Bedeni rahatlatır ve zona hastalığı tedavisinde kullanıldığı gibi deri yanıklarına, doku çürümelerinde köpüğü ile friksiyon yapılması durumunda iyileştirici etki gösterdiği belirlenmiştir. 

Kekik Sabunu: Kepeklere karşı korur, antiseptik oluşu sayesinde derideki bir çok hastalığa, egzama ve mantara iyi gelir. Varisleri rahatlatmada, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok etkilidir. Sedef hastalığına iyi gelmektedir, kekikte bulunan thymol dezenfektandır. Derideki gözenekleri açar ve rahatlatır. Kekik sabunu banyoları da çok yararlıdır. Güçsüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik sabunu banyosu yaptırılabilir. 

Nane Sabunu: Nane sabunu ile genital bölgelere yapılan masajlar ile erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığa iyi geldiği tespit edilmiştir. Vücudu ferahlatıcı etkisi vardır. Hamile bayanların göğüslerine uygulayacakları nane sabunu köpüğü masajı Anne sütünü arttırır. 

Biberiye Sabunu: Kepeklere en iyi gelen bitki yağıdır. Aynı zamanda yağlı saçların yağını alır. Vücudunuza biberiye sabunu köpüğü ile masaj yaptığınızda ferahladığınızı ve zindelik kazandığınızın hemen farkına varacaksızınız. Haftada 1 kez bile kullanmanız yeterli olacaktır.
 Menekşe Sabunu: Saç bakımı için mükemmel bir sabun. Problemli ciltler için önerilen menekşe sabunu, cildi derinlemesine temizleyip, sivilce ve lekelerden arındırıyor. Köpüğü ile yapılan yüz masajı ile güneş lekelerine iyi geldiği belirtilmiştir.

Defne Sabunu: Derideki gözenekleri açar ve rahatlatır. Kepeklere karşı korur, antiseptik oluşu sayesinde derideki bir çok hastalığa, egzama ve mantara iyi gelir. Varisleri rahatlatmada, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok etkilidir. Antiseptik özelliği vardır.

 Adaçayı Sabunu: Adaçayı değişik alanlarda kullanılan çok yönlü bir bitkidir. Dudakların kenarlarında meydana gelen çatlakların tedavisinde ve epilasyon sonrası oluşan kızarıklık ve tahribatı gidermek için kullanılabilir. Açık yaralarda çok yoğun olmamakla beraber köpüğü ile masaj yapılması deride güçlendirici etki yapar. Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı sabunun köpüğü uygulanabilir.  

Karanfil Sabunu: Cilt sarkmasını ve kırışmasını önler, ergenlik sivilcelerine ve cilt çatlaklarına karşı etkilidir. Ayrıca metabolizmayı düzenler. Antiseptik ve antibakteriyel etkileri bulunmaktadır.  

Nergis Sabunu: Bu şifalı bitki ayrıca, altıncık, ölüçiçeği, tıbbi öküzgözü, nergis , portakal nergisi ve tıbbi nerkis olarak da anılır ve sokak çiçekçileri onu susi adı ile de tanırlar. Kansere ve kanser türü çıbanlara karşı kullanılan bitkilerdendir. Meme kanserlerinde hastanelerde nergis sabunu ile masaj yapıldığı ve iyi netice alındığı bilinmektedir. Varislerin tedavisinde ve ayak mantarlarının tedavisinde kullanılması faydalıdır. Vajinal mantar hastalıklarında da yıkama ve köpük banyoları uygulanmalıdır.  

Limon Sabunu: Limon sabunu köpüğü ile yapılacak friksiyon ayak ve el nasırlarına etkilidir. Cilde parlaklık ve yumuşaklık verir. Saçlarınızda canlılık kaçınılmazdır. Baş ağrılarını ve vücut ağrılarını keser. Yüz çillerinde faydalıdır. 

Kükürt Sabunu: Yağlı cilt parlaktır ve çoğunlukla cilt gözenekleri açıktır. Sivilce çıkması için müsait bir ortam oluşturur. Gündüzleri korunması ve bakımının yapılması gerekir, geceleri ise hava ile temas edebilmesi için açık bırakılması yani temizlendikten sonra yatılması gerekir. Kükürtlü sabunlar özellikle çok yağlı ciltlerde yağlanmanın giderilmesinde ve akneli ciltlerde tedaviye yardımcıdır. Ciltteki ölü tabakayı soyarak zararlı organizmaların ciltten arındırılmasında ve pürüzsüz bir cildin oluşmasına yardımcı olur. Kükürtün hoş olmayan kokusu sabunlarda giderilmiştir. Ayrıca keratolitik etkisi de vardır.Özellikle akne vulgaris, rozase, seboraik dermatitte tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca haftada bir kaç kez saç temizliğinde de kullanılabilir.